Ieder mens heeft drie krachtcentra - je hoofd, hart en hara. Wattuh? Je hara? Yes en in deze blog lees je hier alles over, deel ik inzichten over hoe je ze op een gezonde manier kunt laten samenwerken.
Hoofd
Al jarenlang is mijn motto: ‘minder denken, meer voelen’. Dat wil niet zeggen dat je je hoofd helemaal moet uitschakelen. Dat is nergens voor nodig en gelukkig kan het niet eens. Sterker nog; ik ben van mening dat je je hoofd en een stukje ego nodig hebt in de maatschappij waarin wij leven. Het kan fijn zijn om dingen te beredeneren, om logisch te denken. Het enige nadeel is dat we er vaak in doorslaan. Dat we niet meer kunnen stoppen met denken en eindeloos piekeren, waardoor we niet meer kunnen slapen en enorme moeite hebben om keuzes te maken. Want: wat is nou de beste keuze? En stel je voor dat je de verkeerde keuze maakt… Daarnaast wordt je inlevingsvermogen verkleint wanneer je alleen vanuit je hoofd leeft.
Door mindful te leven, vanuit een zijn-stand, kun je heldere inzichten krijgen wanneer je je hoofd positief gebruikt. Je zult merken dat je dan regelmatig krijgt dat je het 'gewoon weet'. Zonder uit te kunnen leggen hoe of wat precies. Je weet het gewoon. Daardoor vergroot je beslissingskracht.
Hart
Het gebied rondom je hart is waar je hartenwensen maakt - het leven vanuit je hart. Het ritme van je hart geeft aan of je ontspannen bent, of je je veilig voelt. Als je alleen al denkt aan een negatieve gebeurtenis gaat je hartslag omhoog. Dat geeft direct ook de kracht van het hoofd-centrum aan.
Je hart is het gebied van het voelen van emotie, van een gebroken hart tot intens geluk, dat gevoel, die emotie en bijhorende geluk behoort tot je hart. Als het hart onvoldoende samenwerkt met het hoofd en buik wordt het bang, overgevoelig en kwetsbaar.
Hara oftewel buik
Als je zoekt op spreekwoorden en gezegdes zul je erachter komen dat er 70 zinnen zijn waar het woord ‘hoofd’ in voorkomt, 40 over het ‘hart’ en (maar) 16 over de ‘buik’. Logisch; het overgrote deel van de dag zitten wij in ons hoofd, in plaats van in ons lichaam.
Als je het mij vraagt verwaarlozen wij onze buik hier in het Westen een beetje. Hij is nooit strak genoeg, veel te wit en het liefst verstoppen we hem.
Hara is het Japanse woord voor buik en in Japan wordt veel meer aandacht besteed aan de buik. Ze gaan er vanuit uit dat de buik zorgt voor jouw basis. Japanners zien ‘hara’ als belangrijkste bron van kracht, rust en stabiliteit. Als je goed in contact staat met je buik ben je automatisch goed geaard en kan je je innerlijke stem goed verstaan, oftewel: je intuïtie gebruiken.
In de Japanse cultuur komt aandacht voor de buik in heel veel dingen terug. Een Japanner zal naar zijn buik wijzen als je hem vraagt waar zijn “ik” zit.
In onze maatschappij mag er, helemaal voor vrouwen meer zachte aandacht zijn voor de buik. Het is zo’n sterk en tevens kwetsbaar lichaamsdeel wat veel draagt. In je buikchakra vind het in- en uitstromen van emoties en je gevoelswereld plaats. Heel belangrijk dus om deze in balans te houden. Daarnaast is het de plek waar de seksuele energie stroomt.
De buik heeft behoefde aan fysieke bevrediging; voedsel, drinken en seks. Teveel van dit alles en dus teveel pleziertjes zorgt voor gemakzucht en oppervlakkigheid. Hier een gezonde balans in vinden en maat houden helpt je om de buik energie te optimaliseren.
Pas tijdens mijn zwangerschap ben ik mijn buik meer gaan waarderen en dat is zo zonde, het voelt bijna als verloren tijd. Daarom verwen ik mijn buik nu extra vaak. Zo trakteer ik mezelf regelmatig op een heerlijke olie waarmee ik mijn buik masseer.
Checklist:
- Waardoor laat jij je normaal leiden? Hoofd, hart of buik?
- Hoe merk jij dat je teveel of te weinig energie naar een centra is gebracht?
- Hoe breng jij jezelf terug in balans?