fbpx
loslaten_innerbliss

Of het nu gaat om het loslaten van je ex, je werk waar je het niet naar je zin hebt of de dingen waaraan je niets aan kunt veranderen; loslaten is een thema waar veel vrouwen moeite mee hebben.

Loslaten is dan ook een veelbesproken onderwerp tijdens coachgesprekken. Want tjsa, hoe werkt dat dan loslaten? En wanneer moet je iets loslaten? Waarom is het zo belangrijk om los te laten? Laat ik met die laatste vraag beginnen. Wanneer je vast blijft houden aan negatieve dingen in je leven waar je geen invloed op hebt, krijg je last van stress, dit gaat zich uiteindelijk uiten op verschillende manieren. Het kan zijn dat je veel piekert, 's nachts slecht slaapt, hoge bloeddruk, hyperventilatie, licht ontvlambaar of andere emotionele uitbarstingen zijn symptonen van teveel stress. Je begrijpt hier heeft niemand wat aan.

Als je kijken naar verschillende situaties in je leven, kunnen we ze eigenlijk opdelen in vier hokjes. Het heeft te maken met of wel wel/geen invloed hebben op de situatie en of we wel/geen verantwoordelijkheid hebben. 

loslaten

Het bovenstaande schema laat mooi zien dat het effectief is om je energie en tijd in een situatie te steken als je er verantwoordelijk voor bent en je er invloed op hebt. Denk bijvoorbeeld aan je werk, je hebt geen motivatie meer, gaat al een hele tijd niet met plezier naar je werk. Het is jouw verantwoordelijkheid dat je werkt en je hebt er invloed op. Je kunt een gesprek met je baas aanvragen, een andere baan zoeken, ontslag nemen, etc. Het is in deze situatie goed om je tijd en energie erin te steken, zodat de situatie positief wordt.

Daarnaast is het belangrijk om je grenzen aan te geven als jij voor iets verantwoordelijk wordt gemaakt, terwijl je er geen invloed op hebt. Stel: je hebt afgesproken met een vriendin, maar je wordt heel erg ziek, beroerd bel je haar op en zij is duidelijk teleurgesteld en zelfs boos dat je haar afbelt. Je wordt nu verantwoordelijk gemaakt voor iets waar jij niets aan kan doen (geen invloed). Het is goed om je grens aan te geven tegenover je vriendin. 

Let it go, deze situaties liggen buiten jezelf. Het gaat hierbij steeds om de ander. De manier waarop de ander in het leven staat, welke fouten de ander maakt. Hoe de ander omgaat met emoties en gevoelens, etc. Jij bent hier niet verantwoordelijk voor en je hoeft hier niets mee te doen.

Tot slot is het zinloos om je tijd en energie te steken in zaken waar jij geen invloed op hebt en waar jij niet verantwoordelijk voor bent. Denk aan je leeftijd, wet- en regelgeving, overheidsmaatregelingen. Tuurlijk heb soms wel een beetje inspraak als je gaat stemmen bijvoorbeeld, maar lang niet op alles. 

Als je bewust wordt van al deze situaties en deze zaken kunt loslaten, zal je merken dat er veel meer ruimte is voor positiviteit, het geeft meer vrijheid, rust en vrolijkheid. 

THE LATEST

  • Alle cliches zijn waar... 5 september 2023

    Alle clichés zijn waar - over 4 maanden gaat Imae naar de basisschool, mijn allessie, naar groep 1. 😭 Stop. De. Tijd. Voor mijn gevoel zat ze een...

  • Nieuwe yogales op woensdagochtend 23 februari 2023

    Joepieeeee... omdat de dinsdagavond lessen vrij vol zitten en er eigenlijk steeds een wachtlijst is, ga ik een nieuwe les op woensdagochtend starten vanaf 8...

  • Het veertigers dilemma 25 januari 2023

    Het veertigers dilemma Vanaf het moment dat ik in Zaltbommel mijn praktijk heb geopend komen er veel vrouwen bij mij met het zogenaamde veertigers...

  • Past jouw baan nog bij wie je nu bent? 4 januari 2023

    Op dit moment heb ik een flink aantal loopbaan trajecten lopen. Veel met vrouwen die besluiten dat ze hun werk wel prima vinden, maar beseffen dit...

  • Programma kerstvakantie 2022-2023 15 november 2022

    Met super veel plezier deel ik hierbij het programma voor de kerstvakantie!