fbpx
loslaten_innerbliss

Of het nu gaat om het loslaten van je ex, je werk waar je het niet naar je zin hebt of de dingen waaraan je niets aan kunt veranderen; loslaten is een thema waar veel vrouwen moeite mee hebben.

Loslaten is dan ook een veelbesproken onderwerp tijdens coachgesprekken. Want tjsa, hoe werkt dat dan loslaten? En wanneer moet je iets loslaten? Waarom is het zo belangrijk om los te laten? Laat ik met die laatste vraag beginnen. Wanneer je vast blijft houden aan negatieve dingen in je leven waar je geen invloed op hebt, krijg je last van stress, dit gaat zich uiteindelijk uiten op verschillende manieren. Het kan zijn dat je veel piekert, 's nachts slecht slaapt, hoge bloeddruk, hyperventilatie, licht ontvlambaar of andere emotionele uitbarstingen zijn symptonen van teveel stress. Je begrijpt hier heeft niemand wat aan.

Als je kijken naar verschillende situaties in je leven, kunnen we ze eigenlijk opdelen in vier hokjes. Het heeft te maken met of wel wel/geen invloed hebben op de situatie en of we wel/geen verantwoordelijkheid hebben. 

blog loslaten

Het bovenstaande schema laat mooi zien dat het effectief is om je energie en tijd in een situatie te steken als je er verantwoordelijk voor bent en je er invloed op hebt. Denk bijvoorbeeld aan je werk, je hebt geen motivatie meer, gaat al een hele tijd niet met plezier naar je werk. Het is jouw verantwoordelijkheid dat je werkt en je hebt er invloed op. Je kunt een gesprek met je baas aanvragen, een andere baan zoeken, ontslag nemen, etc. Het is in deze situatie goed om je tijd en energie erin te steken, zodat de situatie positief wordt.

Daarnaast is het belangrijk om je grenzen aan te geven als jij voor iets verantwoordelijk wordt gemaakt, terwijl je er geen invloed op hebt. Stel: je hebt afgesproken met een vriendin, maar je wordt heel erg ziek, beroerd bel je haar op en zij is duidelijk teleurgesteld en zelfs boos dat je haar afbelt. Je wordt nu verantwoordelijk gemaakt voor iets waar jij niets aan kan doen (geen invloed). Het is goed om je grens aan te geven tegenover je vriendin. 

Let it go, deze situaties liggen buiten jezelf. Het gaat hierbij steeds om de ander. De manier waarop de ander in het leven staat, welke fouten de ander maakt. Hoe de ander omgaat met emoties en gevoelens, etc. Jij bent hier niet verantwoordelijk voor en je hoeft hier niets mee te doen.

Tot slot is het zinloos om je tijd en energie te steken in zaken waar jij geen invloed op hebt en waar jij niet verantwoordelijk voor bent. Denk aan je leeftijd, wet- en regelgeving, overheidsmaatregelingen. Tuurlijk heb soms wel een beetje inspraak als je gaat stemmen bijvoorbeeld, maar lang niet op alles. 

Als je bewust wordt van al deze situaties en deze zaken kunt loslaten, zal je merken dat er veel meer ruimte is voor positiviteit, het geeft meer vrijheid, rust en vrolijkheid. 

THE LATEST

 • De kunst van assertiviteit 11 september 2020

  Afgelopen week had ik verschillende coach gesprekken met mensen die assertiever willen worden. Vooral bij de bedrijven waar ik coach staat...

 • 3 Krachtcentrales 11 augustus 2020

    Ieder mens heeft drie krachtcentra - je hoofd, hart en hara. Wattuh? Je hara? Yes en in deze blog lees je hier alles over, deel ik inzichten over hoe...

 • Mommy to be Day Retreat 5 oktober 2019

  Ben jij zwanger en word je voor de eerste keer of misschien wel tweede of derde keer mama? Wat mega bijzonder, gefeliciteerd! We organiseren iets...

 • Inner Bliss retreat oktober 2019 30 april 2019

  Oooh wat een heerlijkheid om dit te kunnen aankondigen! Van 7 t/m 12 oktober 2019 vind het Inner Bliss retreat plaats op Ibiza. Een week vol...

 • Back to nature 20 februari 2019

  Uitwaaien op het strand, verdwalen in het bos, zonnen in de duinen, ik heb steeds vaker de behoefte om naar buiten te gaan. Daar kan ik mijn hoofd...

De eerste stap naar rust en focus

Meld je aan voor de Inner Bliss briefing (1x per maand fijne tips). Ontvang nu een GRATIS geleide meditatie in jouw mailbox en ervaar de eerste stap naar een geluk, rust, plezier, kracht en succes. Geef jezelf dit cadeau!