fbpx

Per dag maken we zo’n 30.000 keuzes. Belangrijke beslissingen en ogenschijnlijk minder belangrijke. Over simpele dingen als: welk beleg wil ik op brood tot meer ingewikkeldere onderwerpen: blijf ik werken of ga ik op zoek naar een andere baan? 

Elke keuze die je maakt heeft direct of indirect gevolgen voor alles wat er nog komen gaat in je leven. Best een beetje spannend als je het zo bekijkt. Anderzijds is het heel fijn om te beseffen dat we in alles wat we doen steeds een keuze hebben, elke keer weer.

Vrijheid of stress
De keuzemogelijkheden die we hebben zijn de afgelopen eeuw ongeveer vertienvoudigd. Op het gebied van voeding, studie, carrière, relaties is er steeds meer mogelijk, waardoor we meer keuzes moeten maken. Telkens weer maak je een afweging, kies ik voor a. of b? Soms heb je nog meer opties, dan is een keuze maken vaak nog moeilijker. Het is een enorme vrijheid die we tegenwoordig hebben, maar het kan ook voor slapeloze nachten en mega gepieker zorgen. Ons brein doet niets liever dan de hele dag allerlei gedachtes fabriceren en die in je hoofd rondslingeren. Pffff, vermoeiend! Veel mensen zijn het contact met hun gevoel daardoor een beetje kwijt geraakt. We hebben onszelf aangeleerd om heel druk bezig te zijn in ons hoofd, veel te denken en minder ons gevoel te gebruiken. 

Ga bij jezelf eens na hoe jij op dit moment keuzes maakt. Denk je veel? Pieker je je rot? Of durf en kun jij op je gevoel afgaan? En waar zit dat gevoel dan? Hoe voel je of iets goed zit? Hieronder een stappenplan met tips die je kunt gebruiken om meer vanuit je gevoel keuzes te maken. Oefen ermee, misschien is het in het begin nog lastig of vind je het zelfs een beetje zweverig klinken. Je zult merken dat als je er bewust mee aan de slag gaat, het steeds makkelijker gaat en dat het je écht helpt de juiste keuze te maken.

Keuzes maken op basis van je gevoel 

Stap 1: Noteer alle mogelijkheden
Denk eens aan een situatie waar je op dit moment in je leven niet blij mee bent. Noteer eens welke mogelijkheden je hebt om de situatie te veranderen. Neem vervolgens twee keuzemogelijkheden die jou op dit moment het beste lijken.

Stap 2: Eerste gevoel
Wat zegt je eerste gevoel, je intuïtie? Vaak gaat je voorkeur direct naar een van de twee opties uit. Waarvan krijg je direct de meeste energie? Wat maakt je het meest blij? Probeer hierbij rekening te houden met de lange termijn. Is dit een tijdelijk gevoel of is dit op de lange termijn ook fijn?

Stap 3: Signalen van je lichaam
Wellicht voel je gelijk een signaal wat je lichaam afgeeft, een glimlach op je gezicht, vlinders in je buik of juist spanning en een benauwd gevoel. Het is belangrijk om de signalen, die je de hele dag door van je lichaam krijgt, te leren opmerken, herkennen en gebruiken. Deze signalen helpen je om meer vanuit je hart te leven. Als je dat doet, maak je vrijwel altijd de juiste keuze. 

Stap 4: Maak een keuze
Maak gebruik van je eerste gevoel en de signalen die je lichaam je geeft en maak een keuze. KIES! Voel hoe dit voelt en check weer wat er in je lijf gebeurt. Voelt dit weer als de juiste keuze, hou daar dan aan vast. Twijfel je nog? Slaap er dan nog een nachtje over. Wie weet is dit nog niet het juiste moment om een keuze te maken. 

Stap 5: Vertrouw
Als je een keuze hebt gemaakt, vertrouw er dan op dat het de juiste is. Stop met twijfelen. Het is goed! Geef jezelf en eventueel je omgeving de tijd om aan het idee en resultaat te wennen. You go girl!

Photocredit: Arūnas Naujokas op Unsplash

THE LATEST

 • Nieuwe yogales op woensdagochtend 23 februari 2023

  Joepieeeee... omdat de dinsdagavond lessen vrij vol zitten en er eigenlijk steeds een wachtlijst is, ga ik een nieuwe les op woensdagochtend starten vanaf 8...

 • Het veertigers dilemma 25 januari 2023

  Het veertigers dilemma Vanaf het moment dat ik in Zaltbommel mijn praktijk heb geopend komen er veel vrouwen bij mij met het zogenaamde veertigers...

 • Past jouw baan nog bij wie je nu bent? 4 januari 2023

  Op dit moment heb ik een flink aantal loopbaan trajecten lopen. Veel met vrouwen die besluiten dat ze hun werk wel prima vinden, maar beseffen dit...

 • Programma kerstvakantie 2022-2023 15 november 2022

  Met super veel plezier deel ik hierbij het programma voor de kerstvakantie! 

 • Nieuwe yogalessen sept 2022 7 september 2022

  Na de enthousiaste reacties op de yogalessen afgelopen half jaar, starten er dinsdag 13 september weer twee nieuwe lessenreeksen vanuit het...