fbpx

blog kinderlijkepijnen

Ten grondslag aan overtuigingen en trauma liggen vaak kinderlijke pijnen. Situaties en emoties die hebbeb plaatsgevonden in je jeugd en waar je in je volwassen leven (onbewust) tegenaan kunt lopen. In deze blog deel ik een stappenplan hoe je met je innerlijke kind een gesprek aan kunt gaan. 

Op insta poste ik het volgende bericht wat een duidelijke situatie beschrijft waarin het een kinderlijke pijn een rol speelt. 

__๐•‚๐•š๐•Ÿ๐••๐•–๐•ฃ๐•๐•š๐•›๐•œ๐•– ๐•ก๐•š๐•›๐•Ÿ๐•–๐•Ÿ

Afgelopen week had ik een coachgesprek met een van mijn cliรซnten. Zij kwam binnen met de vraag dat ze meer ๐š๐ฌ๐ฌ๐ž๐ซ๐ญ๐ข๐ž๐Ÿ wilt worden. Samen onderzochten we wat dit precies voor haar betekend.
Al snel bleek dat ze altijd bang is om ๐Ÿ๐จ๐ฎ๐ญ๐ž๐ง ๐ญ๐ž ๐ฆ๐š๐ค๐ž๐ง en hierdoor niet goed nieuwe dingen durft te doen en als iets fout gaat dan probeert ze het te verbloemen. Dit wilt ze graag veranderen, maar de ๐š๐ง๐ ๐ฌ๐ญ is te groot. Het lukt haar niet alleen. 

We kwamen erachter dat ze vroeger als ๐ค๐ฅ๐ž๐ข๐ง ๐ฆ๐ž๐ข๐ฌ๐ฃ๐ž als ze iets per ongeluk verkeerd deed, of iets kapot maakte, dat haar moeder erg ๐›๐จ๐จ๐ฌ kon worden en dat ook een lange tijd bleef. Het kleine meisje ging pleasen, om maar de ๐›๐ž๐ฏ๐ž๐ฌ๐ญ๐ข๐ ๐ข๐ง๐  van haar moeder te krijgen dat het wel goed zou komen. Dat ze even boos was, maar dat het zo weer voorbij was.
Dit kleine meisje met haar angst en verdriet draagt zij met zich mee en speelt nu in haar ๐ฏ๐จ๐ฅ๐ฐ๐š๐ฌ๐ฌ๐ž๐ง ๐ฅ๐ž๐ฏ๐ž๐ง nog steeds een grote rol. Dit meisje krijgt nu de aandacht en bevestiging die zij verlangt, een ๐ฅ๐ข๐ž๐Ÿ๐๐ž๐ฏ๐จ๐ฅ ๐ฉ๐ซ๐จ๐œ๐ž๐ฌ van heling. Er is ruimte voor ๐ฏ๐ž๐ซ๐๐ซ๐ข๐ž๐ญ en voor ๐ง๐ข๐ž๐ฎ๐ฐ๐ž ๐จ๐ฏ๐ž๐ซ๐ญ๐ฎ๐ข๐ ๐ข๐ง๐ ๐ž๐ง.

Hoe zou jij het ๐ค๐ฅ๐ž๐ข๐ง๐ž ๐ฆ๐ž๐ข๐ฌ๐ฃ๐ž ๐ข๐ง ๐ฃ๐ž๐ณ๐ž๐ฅ๐Ÿ ๐ญ๐จ๐ž๐ฌ๐ฉ๐ซ๐ž๐ค๐ž๐ง? Wat heeft het nodig? Waar verlangt het al zolang naar? 

"๐‡๐ž๐ญ ๐ฏ๐ž๐ซ๐ฅ๐ž๐๐ž๐ง ๐ค๐ฎ๐ง๐ง๐ž๐ง ๐ฐ๐ž ๐ง๐ข๐ž๐ญ ๐ฏ๐ž๐ซ๐š๐ง๐๐ž๐ซ๐ž๐ง, ๐ฆ๐š๐š๐ซ ๐๐ž ๐›๐ž๐ฅ๐ž๐ฏ๐ข๐ง๐  ๐ž๐ซ๐ฏ๐š๐ง ๐ฐรฉ๐ฅ ๐ž๐ง ๐๐š๐š๐ซ๐ฆ๐ž๐ž ๐ก๐ž๐ญ ๐ž๐Ÿ๐Ÿ๐ž๐œ๐ญ ๐จ๐ฉ ๐จ๐ง๐ฌ ๐ง๐ฎ."

------------------------------------------------------------------------------------------------

Dit is een goed voorbeeld van de rol die jouw innerlijke kind nog steeds speelt in je volwassen leven. En het mooie is, het is niet zo ingewikkeld om dit kleine meisje of jongetje de aandacht te geven die hij/zij nodig heeft. Al klinkt het misschien wat vaag, of totaal niet stoer, toch is dit een vorm van kwetsbaarheid waar je heel veel aan zult hebben. 

Ik heb een klein stappenplan gemaakt hoe je contact kan maken met jouw innerlijke kind, hoe je er een gesprekje mee kunt voeren en het kan helpen. 

1. Welke situatie uit het verleden of welke gedachten/ overtuigingen speelt, op dit moment, een grote rol in je leven?

Zoals in het bovenstaande voorbeeld: "Ik mag geen fouten maken, want dan wordt iemand boos op mij".

2. Op welke overtuigingen heeft dit invloed?

Overtuigingen die een rol kunnen spelen zijn:

'Ik kan het toch niet'

'Ik doe het nooit goed'

'Ik ben mislukt'

'Niemand houdt van mij' 

 

3. Welke emoties maakt dit los?

Geef uiting aan alle emoties die dit oproept... schreeuw, huil, word boos, sla in een kussen, gooi het eruit! Dit kan al zo opluchten.

4. Welke andere gedachten en emoties kom je tegen?

Maak ruimte voor alles wat er op komt. Nieuwe inzichten, bijvoorbeeld: ik huil eigenlijk nooit. Of: wat een onzin om mij zo kwetsbaar op te stellen. 

5. Stel jezelf voor als jong kind in deze situatie

Ga terug naar vroeger, zie jezelf als klein kindje in de situatie of met het gevoel wat je hierboven hebt beschreven. Wat heeft dit kind nodig? Wat wil je tegen hem/haar zeggen? Probeer echt een situatie uit je jeugd op te halen, het helpt om het zo specifiek mogelijk te maken. 

6. Ga een gesprek aan met de jonge 'jij'

Leg uit waarom je innerlijke kind zich zo voelt, vertel wat er is gebeurd. Wat heeft je jonge kind nodig? Liefde, een knuffel, steun, aandacht? Stel je voor dat je dit geeft aan je innerlijke kind. Deed je echt iets fout? Kun je je verplaatsen in de ander? 

Vertel ook dat je graag meer aandacht/ tijd met je innerlijke kind doorbrengt, zodat je het meer kunt beschermen en steunen.  

 

 

 

THE LATEST

 • Coachen in Zaltbommel 13 april 2021

  Ooit de stad verlaten? Nee, dat nooit! Jarenlang heb ik dat gedacht, totdat ik moeder werd en de behoefte naar ruimte en rust groeide. Maar waar...

 • Hoe krijg ik een relatie? 9 oktober 2020

  Even voor de duidelijkheid, ik ben zeker geen liefdes expert, maar in de loop van de tijd heb ik wel veel vrouwen gecoacht die op zoek waren naar...

 • Aandacht geven aan je innerlijke kind 5 oktober 2020

  Ten grondslag aan overtuigingen en trauma liggen vaak kinderlijke pijnen. Situaties en emoties die hebbeb plaatsgevonden in je jeugd en waar je in...

 • De kunst van assertiviteit 11 september 2020

  Afgelopen week had ik verschillende coach gesprekken met mensen die assertiever willen worden. Vooral bij de bedrijven waar ik coach staat...

 • 3 Krachtcentrales 11 augustus 2020

    Ieder mens heeft drie krachtcentra - je hoofd, hart en hara. Wattuh? Je hara? Yes en in deze blog lees je hier alles over, deel ik inzichten over hoe...

De eerste stap naar rust en focus

Meld je aan voor de Inner Bliss briefing (1x per maand fijne tips). Ontvang nu een GRATIS geleide meditatie in jouw mailbox en ervaar de eerste stap naar een geluk, rust, plezier, kracht en succes. Geef jezelf dit cadeau!

ย 

 

ย